PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA "OD KOLIJEVKE DO HAJDUKA"

Kultura Hitova: 1341

U srijedu, 04. rujna 2019. u atriju Centra za kulturu Vela Luka predstavljena je monografija "Od kolijevke do Hajduka" autora Stanka Karamana.


Njegove fotografije svjedočanstvo su prošlosti, ali onih posebnih trenutaka koje pasivnom promatraču naprosto promaknu. U toj spontanosti i ljepoti trenutka leži vrijednost fotoreporterskog rada Stanka Karamana. Ljudi poput njega, fotoreportera i novinskog izvjestitelja starog kova, pravi su čuvari vremena.
Listajući ovu impresivnu monografiju pred nama se otvara prošlost koju možemo osjetiti svim čulima, sa svim nijansama i bojama koje može ponuditi crno- bijeli svijet. Iz svake se fotografije može iščitati nesalomljivi duh Dalmacije u vremenskom razdoblju od 60-ih godina 20. stoljeća naovamo. Među koricama monografije, na 370 stranica podijeljenih u 7 poglavlja raspoređeno je 460 autorskih crno- bijelih fotografija. U njima je utkan život ribara i težaka, otočana i stanovnika Dalmatinske zagore, kojeg se danas s nostalgijom prisjeća starija generacija. Njegova monografija etnografski je zapis, sjećanje na vrijeme koje je nepovratno minulo, neshvatljivo i nezamislivo današnjim generacijama.
Monografiju su predstavili Rada Dragojević Ćosović, viša kustosica CZK, Anita Borovina, ravnateljica Narodne knjižnice "Šime Vučetić" i autor Stanko Karaman.

Ispis