Obilježena 110. obljetnica rođenja književnika Šime Vučetića

U četvrtak, 21. ožujka u organizaciji Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka održana je manifestacija „Proljeće s Vučetićem“. Ove godine obilježena je 110. godišnjica rođenja Šime Vučetića nagrađivanog akademika, esejista, pjesnika, književnog povjesničara i kritičara rođenog u Veloj Luci. „Proljeće s Vučetićem“ kulturni je događaj koji se u Veloj Luci održava petu godinu za redom, a tema ovogodišnjeg bila su Luška praznovjerja i vjerovanja.
Događaj je započeo u poslijepodnevnim satima kada je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić postavila vijenac uz spomen ploču na rodnoj kući i grobu Šime Vučetića.
Program je nastavljen u galeriji Centra za kulturu Vela Luka, gdje se uvodno posjetiteljima obratila nastavnica Andrea Živko koja je naglasila širenje projekta van okvira same poezije. U sklopu programa uslijedio je nastup dramske skupina „Fritaja“, pod mentorstvom profesorice Damire Padovan, čiji su članovi izveli humoristične igrokaze na temu luških praznovjerja. Zatim je publika imala priliku poslušati Vučetićevu poeziju u izvedbi učenika Osnovne škole Vela Luka.
Ravnateljica Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ Anita Borovina, istaknula je važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine i ujedno najavila izdavanje knjige koja će sadržavati usmena saznanja o luškim praznovjerjima prikupljenim tijekom ovog projekta. U prikupljanju više od stotinu raznih praznovjerja zajedno sa učenicima sudjelovale su nastavnice Nikolina Padovan Plantić i Fani Žuvela iz Osnovne škole Vela Luka te nastavnice Zdenka Žuvela Borovina, Jasminka Oreb i Andrea Živko iz Srednje škole Vela Luka.
Cjelokupan događaj upotpunili su Nikola Šeparović na gitari te Filip Mirošević i Antonio Tomašić na saksofonima.


Ispis   E-mail