Predstavljena knjiga "Do pakla logora Bileća i natrag"

Kultura Hitova: 1091

U srijedu, 05.kolovoza 2020. u atriju Centra za kulturu Vela Luka održano je predstavljanje knjige „Do pakla logora Bileća i natrag“ autora Zorana Tomaša.


Zoran Tomaš je kao zapovjednik Policijske ispostave Vela Luka u listopadu 1991.g sa svojim kolegama upućen na Dubrovačko ratište gdje je zarobljen te je sedamdeset dana zarobljeništva proveo u logoru Bileća. U knjizi govori o strahotama koje je proživio, o bespomoćnosti, ali i o snazi, hrabrosti, odlučnosti i razboritosti te vjeri i nadi koja u takvim situacijama drži na životu. O povijesnim okolnostima i situaciji na otoku Korčuli na početku Domovinskog rata govorio je jedan od sudionika prof. povijesti , ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka dr. sc. Dinko Radić. Istaknuo je važnost zapisivanja činjenica o Domovinskom ratu te vrijednost pisanja knjiga te tematike.
Svoje viđenje knjige iznio je i prof. dr. sc. Nikola Stanković sa Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu.
Autor knjige Zoran Tomaš se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji izdanja knjige te je iznio neke detalje iz nje.
Predstavljanje knjige pjesmom je upotpunila mješovita klapa FD Kumpanija.

Ispis