Predstavljena knjiga "Hrvatski narodni život i običaji u Veloj Luci" Marka Šeparovića Bogomoje

U organizaciji udruge za promicanje kulture, običaja i baštinskih vrijednosti "Lanterna", protekle je subote u atriju Centra za kulturu Vela Luka održano predstavljanje knjige "Hrvatski narodni život i običaji u Veloj Luci", autora profesora Marka Šeparovića Bogomoje. Izdanje je predstavila promotorica dr.sc. Klementina Batina s Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tekstualnim opisima "Bogomoju" je publici uprizorio Dario Surjan, dok je autentičnim vokalnim izričajem večer upotpunila klapa "Fižul", uz instrumentalne izvedbe Vinka Barčota i Pere Marinovića. Na kraju samog događaja publici se obratio i unuk Marka Šeparovića Bogomoje, Branimir Kampl. Program je vodila ravnateljica Narodne knjižnice "Šime Vučetić", Anita Kosović.
 
Okosnicu publikacije čini rukopis Marka Šeparovića Bogomoje, koji opisuje narodne običaje u Veloj Luci između dva svjetska rata, od kojih su se neki zadržali do danas. Knjiga na poseban način govori i svjedoči o pojedinim događajima i povijesti Vele Luke tridesetih godina prošlog stoljeća, o specifičnom veloluškom govoru i mentalitetu.
Knjigu je za tisak priredio i uredio Tonko Barčot, autori popratnih studija ovog zanimljivog štiva su uz Tonka Barčota dr. Tvrtko Zebec i Petar Milat. Recenzenti knjige su profesorica Elsie Ivanchich Dunin sa sveučilišta u Kaliforniji i dr. Franko Mirošević.
 
Knjiga je tiskana u 300 primjeraka na 317 stranica s nizom starih fotografija Vele Luke koje na poseban način svjedoče o ljudima i događajima jednog davnog vremena. Realizirana je uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, Općine Vela Luka i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
 
 

 


Ispis   E-mail