Priče iz dva škafetina

U organizaciji Narodne knjižnice "Šime Vučetić" i Centra za kulturu Vela Luka 22. 08. 2013. s početkom u 20:30 sati u atriju Centra za kulturu Vela Luka  predstavljena je zbirka kratkih priča "Priče iz dva škafetina" spisateljskog dvojca iz Lumbarde Sande Hančević i Valerije Jurjević.

Publiku je uz prigodan govor pozdravila voditeljica Narodne knjižnice "Šime Vučetić" gđa. Anita Borovina, a o knjizi je govorila profesorica opće lingvistike i povijesti umjetnosti gđa. Rada Dragojević Ćosović.
Priče su čitale gđa. Anita Borovina i prof. Ivana Prižić. Promotorica knjige prof. Rada Dragojević Ćosović se na predstavljanju dotakla svake priče i dala iscrpan osvrt na knjigu i njene značajke.
Knjiga se može posuditi i kupiti u Narodnoj knjižnici "Šime Vučetić".
Odlomak iz osvrta na knjigu "Priče iz dva škafetina":

"...Iza zatvorenih otočkih škura svakodnevno se odvijaju male i velike životne drame prepune tajni. Ma koliko pomno skrivane, ne mogu promaknuti fotografskom oku Valerije Jurjević, a arheologinja Sanda Hančević razotkriva ih polako, sloj po sloj.
Čarobna maštovitost ovog spisateljskog dvojca miješa san i zbilju, stvarne i izmišljene događaje pa u toj pomaknutoj stvarnosti iz Škafetina iskaču lude kustosice, lokalni čudaci, neudane tetke, mlađahne udovice, natječaji za djelatnike u kulturi, mačke koje pljuju, pakosne knjižničarke, ostavljene žene i nesretni ljubavnici.
Skoro u svakoj priči netko umre, a cinizam, eros i /auto/ironija fino i nenametljivo provlače se kroz korice. "Priče iz dva škafetina" sukus su doživljaja jednog životnog perioda dviju mladih žena na otoku, koje su se, ispisujući ove stranice, oprostile s iluzijama mladosti i s širokim osmijehom zakoračile u zrelost."


Sanda Hančević

Sanda Hančević rođena je 1973. u Splitu. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Lumbardi na otoku Korčuli. Bila je suradnica Gradskog muzeja Korčula i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Sudjelovala je u osnivanju Udruge Bašćina i bila njena prva predsjednica, inicirajući otvaranje galerije 3VOLTA koja i danas djeluje u sklopu neformalne mreže otočkih kulturnih institucija kor::net. Osim što je bila jedna od voditeljica galerije, pokrenula je izdavačku djelatnost u okviru udruge te sa suradnicima radila na prezentaciji lumbarajske baštine kroz naslove Arti od konobe, Vodič po Lumbardi i Obnova crkve svetog Petra, koja je u pripremi. Inicirala je događanje Večer crvenih postoli, usmjereno popularizaciji stvaralaštva lokalnih autorica. Bavila se i ekološkim temama, što je okrunjeno izložbom Reciplaža, čije autorstvo potpisuje zajedno s Valerijom Jurjević i Darkom Fritzom, a koja je, nakon predstavljanja u galerijama kor::neta, gostovala u Zagrebu.
Objavljuje stručne i popularno-znanstvene radove te piše kratke priče. Pobjednica je Pričiginovog natječaja za najbolju kratku priču 2010., gdje je s Oblačnom sobom osvojila Zlatnu bravuru. Objavljena joj je knjiga Priče iz dva škafetina u izdanju Naklade Bošković (Split, 2012.), a napisala ju je zajedno s Valerijom Jurjević. Na natječaju Gradske knjižnice Trogir, njezina je priča Kairos osvojila prvu nagradu žirija i uvrštena je u zbirku Priča se (p)o gradu (Gradska knjižnica Trogir, 2012.). Iste je godine, na natječaju Male performerske scene iz Zagreba, priča Pozdravi mir ušla u uži izbor i čeka objavljivanje u zbirci.
Priče objavljene u 2013. godini:
Zadnji modni krik – nagrada na natječaju Priče o kosi / Lush i Centar za kreativno pisanje
Mjesečeva kći – zbirka priča Suze za Velosa / Muzej grada Zenice
Prvi poljubac na Silvaniji – Marsonic 3 / Marsonikon, Slavonski Brod
Prsten – nagrada na natječaju MetaFORA 13 – Krimi ekspres / Knjižnice grada Zagreba


Valerija Jurjević

Valerija Jurjević rođena je 1974. godine. Diplomirala je povijest umjetnosti i bohemistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi u Lumbardi na otoku Korčuli.
Zajedno sa Sandom Hančević, autorica je zbirke Priče iz dva škafetina (Naklada Bošković, Split, 2012.). Redovito se javlja na razne natječaje za kratke priče te joj je na taj način do sada objavljeno njih pet: 666 dana jedne kustosice u zbirci Sagorevanje (Žene na delu, Beograd, 2009.), Ljubavna pisma plus u zbirci 20+1 najbolja priča za ljeto 2010. (Brod knjižara, Zagreb, 2010.), San Dragana S. u zbirci 20+1 najbolja priča za ljeto 2012. (Brod knjižara, Zagreb, 2012.), Čudnovate zgode jedne Jasne u zbirci Priča se (p)o gradu (Gradska knjižnica Trogir, 2012.) te Mobilija u zbirci 20+1 najbolja priča za ljeto 2013. (Brod knjižara, Zagreb, 2013.).
Od povratka na rodni otok okušala se u raznim poslovima; bila je suradnica Gradskog muzeja Korčula, dokumentarist na arheološkim istraživanjima, volontirala u udruzi Bašćina gdje je, između ostalog, djelovala kao suvoditeljica galerije 3VOLTA u Lumbardi i bila aktivna u radu neformalne mreže otočkih kulturnih institucija kor::net (korčula::network).
Osim književnošću, bavi se likovnim radom i fotografijom te kao članica Udruge likovnih umjetnika  Korčule sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama.


Ispis   E-mail