Muzejska edukativna akcija "(BEZ) VEZE"

Kultura Hitova: 2654

Povodom Međunarodnog dana muzeja Centar za kulturu Vela Luka sudjeluje u 19. Muzejskoj edukativnoj akciji pod nazivom  „(BEZ) VEZE“ . Namjera ove akcije je ponovno uspostaviti vezu primatelja i odašiljatelja poruke (muzeja).  Zavezala je čvor te ima misiju putem jednostavnog uređaja –„telefona na žicu“ ili „string phona“-uspostaviti novo-staru vezu, a na svima nama je da je osluškujemo. Veze, koje sve ustanove u ovoj akciji imaju u svojim predmetima, zbirkama i postavima, žive su jedino ako ih slušatelj sluša, otkriva, istražuje, upija i „šalje dalje“ u svijet.

 

-„TELEFON NA ŽICU“ ili „STRING PHONE“ preteča je današnjeg telefona, odnosno mobitela. Funkcionira po bilo kakvim uvjetima, bez struje i signala. Potrebne su samo dvije plastične čaše i konac. Jedino povezanim koncima možemo dalje širiti priču i biti jedni drugima veza - pojasnila je voditeljica Galerije CZK Rada Dragojević Ćosović.

Kustosica Dragojević Ćosović provela je učenike V. a i V. b razreda OŠ Vela Luka kroz arheološku zbirku, upoznala ih sa suhozidnom arhitekturom centralnog tlocrta tzv. „vrtujcima“, s mozaicima u dvorištu Centra za kulturu i s dvjema skulpturama engleskog kipara Henryja Moorea. Nakon toga su  učenici, uz vodstvo profesora likovnog odgoja Damira Telente, svoja zapažanja i saznanja prenijeli na papir i kasnije crteže zalijepili na čašice tj. telefone na žicu i jedni drugima prenosili poruke. 

Dio radova biti će izložen u Centru za kulturu Vela Luka i moći će se vidjeti od 16. do 30.svibja 2014. u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka. Povodom Međunarodnog dana muzeja 16. svibnja, u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka biti će otvorena izložba grafika talijanskog umjetnika Sandra Bracchitte, a nakon otvorenja izložbe dr. sc. Dinko Radić održat će predavanje o arheološkom lokalitetu Vela spila.

Ispis