Otvorena izložba Sandra Bracchitte i predavanje Dinka Radića

Povodom Međunarodnog dana muzeja  sinoć  je  u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena izložba grafika talijanskog umjetnika Sandra Bracchitte, a nakon otvorenja izložbe dr. sc. Dinko Radić održao je predavanje „Identitet i kulturna baština-pokretači gospodarskog razvoja“.

 

Otvorenje izložbe u Centru za kulturu Vela Luka započelo je klapskom pjesmom u izvedbi mješovite klape Folklornog društva "Kumpanija"

Izložbu grafika uglednog  talijanskog umjetnika Sandra Bracchitte, koji je izlagao u mnogobrojnim svjetskim galerijama od Tokia do Londona, otvorila je voditeljica Galerije Rada Dragojević Ćosović  rekavši da je  ovo  druga izložba organizirana u suradnji s galerijom Visconti Fine Art i njezinim osnivačima Živom Škodlar Vujić i Lazarom Vujićem, te o 19. Muzejskoj edukativnoj akciji „(BEZ) VEZE“ kojoj jse priključio CZK edukativnom likovnom radionicom za učenike V.a i V.b OŠ Vela Luka koju je vodio Damir Telenta, prof.

O postavu i izloženim djelima Sandra Bracchitte  govorio je  dr.sc. Dinko Radić, naglasivši da se osobna tragedija autora i tuga  može skoro dotaknuti kroz ovaj postav.

Lazar Vujić je obavijestio prisutne da je Sandro prije samog otvorenja  poslao mail sa Sicilije u kojem naglašava da mu je posebno drago da je baš povodom Međunarodnog dana muzeja izložba njegovih djela otvorena u Veloj Luci, ali da se nada da će njegovi radovi govoriti umjesto njega.

-Sandro Bracchitta je talentiran nježan čovjek. Iako je sa Sicilije koju uvijek povezujemo s mafijom, on je  anđeo koji hoda po zemlji. Imao je svoju osobnu tragediju u kojoj je izgubio svoju suprugu s kojom je bio kao goluba dva. Sada se okupirao samo radom. Profesor je na akademiji u Palermu, Sardiniji i Kataniji rekao je Vujić i objasnio svoju povezanost s Korčulom: „Mi imamo kuću u Prižbi, a kad netko radi s umjetnošću cijeli život, onda mu je žao  sjediti  skrštenih ruku, tako da uvijek iz naše kolekcije donesemo jednu izložbu. Prošli tjedan smo imali izložbu Zorana Mušića, kojeg bih rado donio na Korčulu, jer njegov opus s Korčule prije rata, pa i poslije rata je čudesan.“

Brojnoj zainteresiranoj publici iz kulturnog i društvenog miljea Vele Luke, među kojima su bili vijećnici općine i načelnik Tonko Gugić Bakan dr.sc. Dinko Radić održao je  predavanje „Identitet i kulturna baština – pokretači gospodarskog razvoja“ uz projekciju. Ovaj poznati arheolog istaknuo je da Zapadni dio otoka ima neprocjenjive arheološke lokalitete, kulturnu i tradicijsku baštinu, koja je nedovoljno promovirana u turističkoj ponudi, te napravio kratku usporedbu sa svjetskim turističkim destinacijama, koje osim mora i sunca nude i nešto više. Podsjetio je da su angažirani stručnjaci iz Hrvatske i svijeta, prije nekoliko godina i kroz projekt „Muzej 21. stoljeća“ razradili nebrojene mogućnosti prezentiranja vrijednih kulturnih tekovina Korčule. No, u ovoj krizi lokalne samouprave jednostavno nisu imale potencijala izvesti ovaj hvale vrijedan projekt, koji bi između ostalog omogućio i otvaranje novih radnih mjesta. No nada se da će sinergijom i znanjem svih, prvenstveno ekonomskih stručnjaka jednog dana i ovaj projekt zaživjeti i omogućiti otoku da turizam podigne na višu razinu.

Nakon toga se razvila vrlo konstruktivna rasprava sa konkretnim prijedlozima, no kako je Radić naglasio teško će se pojedinačnim aktivnostima bez objedinjavanja ponude i angažmana turističkih i ekonomskih stručnjaka to u dogledno vrijeme ostvariti.

- U suradnji s istom galerijom u izložbenom prostoru Centra za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerije moderne i suvremene umjetnosti u srpnju 2009. godine bila je organizirana izložba grafika renomiranog talijanskog umjetnika Valerija Adamija koja je izazvala veliki interes  posjetitelja, a dva djela ovog umjetnika dio su vrijednog umjetničkog fundusa Centra za kulturu Vela Luka u kojem su  umjetnička djela brojnih uglednih domaćih i stranih autora kao što su Ivan Kožarić, Dalibor Martinis, Henry Moore, Tadeusz Kantor, Tomislav Gotovac i brojni drugi objasnila je voditeljica Galerije  Rada Dragojević Ćosović kako su  djela ovog uglednog talijanskog umjetnika našla put do Vele Luke.

Bogati postojeći umjetnički fundus kao i intenzivan i zanimljiv izložbeni i drugi kulturni program Centra za kulturu Vela Luka privlači brojne umjetnike i galeriste, pa tako i uglednu slovensku galeriju Visconti Fine Art iz Ljubljane.  Galerija Visconti Fine Art je  u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci prije nekoliko godina organizirala veliku retrospektivnu izložbu uglednog slovenskog umjetnika Zorana Mušiča, kao i izložbu „Splendid Pop“.

Tijekom prošlog tjedna u CZK  Damir Telenta, prof. održao je edukativnu likovnu radionicu za učenike V. a i V. b razreda  OŠ Vela Luka  povodom Međunarodnog dana muzeja  s kojom se Centar za kulturu Vela Luka priključio  19. Muzejskoj edukativnoj akciji pod nazivom  „(BEZ) VEZE“, a namjera je ponovno uspostaviti vezu primatelja i odašiljatelja (muzeja). Kustosica Rada Dragojević Ćosović  učenike je provela  kroz arheološku zbirku, upoznala ih sa suhozidnom arhitekturom centralnog tlocrta tzv. „vrtujcima“, s mozaicima u dvorištu i  s fundusom Galerije moderne umjetnosti. Dio radova isto će biti  izložen u Galeriji CZK  od 16.-30.svibnja.


Ispis   E-mail