Foto: Dina Cahun

Nikola Skokandić darovao art knjigu "Sreća" Galeriji CZK

Akademski grafičar Nikola Skokandić iz Žrnova  poklonio je Galeriji Centra za kulturu  Vela Luka Grafičku mapu-art knjigu s integralnim tekstom pripovijetke Petra Šegedina “Sreća”, po čijim je motivima i nastala.

- Ja sam radio art knjigu kad je bilo obilježavanje 100 godina rođenja Petra Šegedina za muzej u Korčuli i tamo je bila i izložba i prezentacija 2011. Šegedinova priča “Sreća” vratila je moja sjećanja i uspomene na djetinjstvo u Žrnovu. Drago mi je da sam poklonio umjetničkom fundusu CZK Vela Luka  jedan svoj rad - rekao je u telefonskom razgovoru Nikola Skokandić.

 

Voditeljica Galerije moderne i suvremene umjetnosti CZK Rada Dragojević Ćosović izrazila je zadovoljstvo da je Galerija dobila na poklon umjetničko djelo ovog akademskog grafičara.

- Nikola Skokandić je vrsni grafičar i jedan od najboljih i najzanimljivijih umjetnika s otoka Korčule i izuzetno nam je drago da je poklonio jedno svoje umjetničko djelo za našu zbirku, zaključila je Ćosović.

Nikola Skokandić rođen je 1947. godine u Žrnovu na Korčuli. Završio je školu primijenjene umjetnosti u Splitu, a potom Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godinama je radio kao grafički urednik u "Slobodnoj Dalmaciji" i kao predavač grafičkih predmeta u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada za grafiku, a u lipnju 2013. godine u Salonu "Galić" u Splitu imao je izložbu pod nazivom "Štap" kojom se publici prezentirao u mediju drva referirajući se na motiv štapa. Ova izložba izvrstan je primjer spoja suvremenosti i tradicijskih vrjednosti, a djela su rađena u autohtonom korčulanskom drvu. Izložba "Štap" biti će prezentirana u kolovozu u Centru za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerije moderne i suvremene umjetnosti.

Izvor: Dubrovački vjesnik


Ispis   E-mail