U GALERIJI CENTRA ZA KULTURU VELA LUKA 28. 07. 2016. OTVORENA IZLOŽBA „POMORSTVO VELE LUKE“

U Galeriji Centra za kulturu Vela Luka sinoć je u 21:30 sati otvorena izložba „Pomorstvo Vele Luke“ na kojoj je prikazan povijesni presjek razvoja pomorstva od 19. st. do danas.

Uz izvorne dokumente, brojne fotografije jedrenjaka, umjetničke slike, izložene su brodske makete i predmeti iz svakodnevne uporabe pomoraca.
Uz osvrt na početke male lučice koja je izgradnjom obale i višestrukim povećanjem broja stanovnika kroz 19. st. uistinu postala Vela Luka, izložba obrađuje istaknute brodovlasničke obitelji, raznolikost funkcija pojedinih brodova (od teretnjaka do hotela i diskoklubova), brodogradnju u Veloj Luci, povijest brodara „Dalmatinska plovidba“ i nesretne sudbine brodova i mornara.
Na inicijativu Ive Žuvele, Veselina Oreba i Dragiše Barčota iz Vele Luke, a u suradnji s prof. Tonkom Barčotom (Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo), Centrom za kulturu Vela Luka te brojnim mještanima realiziran je projekt prikupljanja dokumenata, maketa, predmeta iz pomorskog života i općenito podataka o pomorstvu Vele Luke s ciljem postavljanja izložbe.
Radeći na izložbi, došlo se do zaključka da je potrebno nastaviti s istraživanjima pomorstva Vele Luke jer se radi o izuzetno važnom segmentu velolučke baštine koji je slabo istražen, a zaslužuje posebnu pažnju.
Izložba „Pomorstvo Vele Luke“ predstavlja uvod u tom smjeru i poticaj je da se i ostali priključe projektu i podijele svoja saznanja.
Nadamo se da će daljnja israživanja rezultirati još sveobuhvatnijom izložbom, reprezentativnom monografijom, a možda i muzejem pomorstva Vele Luke, kako su prilikom otvorenja izložbe istaknuli voditeljica galerije velolučkog Centra za kulturu Rada Dragojević Ćosović i voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula - Pelješac - Lastovo Tonko Barčot. Prilikom otvorenja izložbe publici se obratio i Predsjednik Općinskog vijeća i član Inicijativnog odbora izložbe „Pomorstvo Vele Luke“ Dragiša Barčot.
Nastupila je ženska klapa „Lanterna“, a Melina Marinović uz pratnju Vinka Barčota na gitari recitirala je pjesmu „Garifuli mora“. Sonja Dragojević i Franko Bačić izveli su pjesmu „Lula starog kapetana“. Program je vodila voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović koja se u ime Inicijativnog odbora izložbe i Centra za kulturu Vela Luka zahvalila svim ljudima i organizacijama koji su sudjelovali u projektu izložbe. Izložbu su posjetili brojni mještani i turisti i ovo je jedna od najposjećenijih izložbi organiziranih u Centru za kulturu Vela Luka posljednjih godina.

Izložba ostaje otvorena do 8. 08. i može se razgledati radnim danom od 9 - 15 sati i od 19 - 22 sata.

Iz kataloga izložbe:

„Brod i Luka, i još k tome „Vela“, gotovo su sinonimi. Dva nerazdruživa, sudbinska pojma. Ukoliko im, a neophodno je, pridodamo i treći – otok, krug je zaključen. Ne i zatvoren, jer more njihova početna asocijacija, otvara i povezuje. Širi perspektive i na zabačenim otocima. I to upravo zahvaljujući brodu. Brodu koji preuzima naš teret, hrani, donosi nadu, koji je izraz naših čežnji. Naš parobrod Rex, mjesto puno čara i tajanstva. Da li je pretjerano reći da brod živi poput čovjeka, ako se rađa u njegovim rukama, ako živi s njim i za njega, ako ga prati sreća i zla kob? Da li je pretjerano reći da brod umire, ako ga povuku modre dubine ili ga raspetog razrežu na navozima? I što je uopće sa svim strahovima i radostima koje smo na njemu doživjeli i ostavili? Da li i one tonu, režu se ili izgaraju s brodom? Brod je čovjek i čovjek je brod. A more je Mordor, kojim se provlačimo i izbjegavamo zamke. Brod je put kojim moramo kročiti jer nas Magellane, gladne otkrića i uzbuđenja, vuku daljine. Brod je i sentiment, tuga. Jer to je najuzvišenije osjećanje, u kojem smo suočeni sami sa sobom, sami pred sobom, pred našim ponorima i neuspjesima. Tamo da putujem, tamo da tugujem...“.

FOTOGALERIJA