Povodom Valentinova predstavljamo autora MAJA SURJAN, VELA LUKA

U Centru za kulturu Vela Luka je od 2009. povodom Valentinova organizirano nekoliko skupnih i samostalnih izložbi na kojima su prezentirani radovi kreativaca širokog spektra interesa i djelovanja, a koji su svojim životom i radom vezani za Velu Luku i otok Korčulu. Vrlo često su Vela Luka i otok Korčula bile polazište i inspiracija za nastanak brojnih, na ovim izložbama prezentiranih radova. Potaknuti ovim izložbama pojedini su autori prvi put izložili svoja djela.
Među izložbama posebno se ističu skupna izložba „Ljubav i otok“ (2015.), izložba fotografija „Sedma kuća“ Henryja Hančevića (2009.), humanitarna izložba prokromskih figura Darka Oreba za udrugu „Cvitić“ (2010.), izložba fotografija „Izložba za Valentinovo“ Budimira Željka Keka (2016.), izložba akvarela Sande Vlašić (2017.), zajednička izložba obitelji Franulović (Jakica, Luka i Paula, 2011.) uz koju je bila organizirana i večer ljubavne poezije u suradnji s Narodnom knjižnicom „Šime Vučetić“. Sve su ove izložbe bile dobro posjećene, omogućile su raznim autorima da prezentiraju svoje radove, a ujedno bile poticaj za stvaranje i izlaganje.
Izložbu nakita u našem prostoru imali smo u ljeto 2019. godine kada se našoj publici predstavila Velolučanka Franica Mandić izložbom „Izložba nakita i slika od žala“, a koja izrađuje unikatni nakit od konopa i kaučuka.
U cilju očuvanja i promicanja naše tradicije, na ovim izložbama su često nastupale velolučke klape čiji su nastupi bitno doprinosili atmosferi prilikom otvaranja izložbi.
Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19, a i zbog radova koji su trenutno u Centru za kulturu Vela Luka, ove godine povodom Valentinova predstavljamo virtualnim putem autoricu Maju Surjan iz Vele Luke, dizajnericu nakita. Nadamo da će nam prilike dozvoliti da uskoro u prostoru galerije Centra za kulturu Vela Luka organiziramo njenu prvu samostalnu izložbu unikatnog nakita, kao i izložbe drugih autora, te druge kulturne sadržaje. Razgovor s Majom Surjan moći ćete pogledati idući tjedan na našoj facebook stranici, a o točnom vremenu emitiranja ćemo vas uskoro obavijestiti.
 
Sretno Valentinovo!
 
Maja Surjan je rođena 1980. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Veloj Luci. Nakon završene gimnazije u Veloj Luci, upisala je Modni dizajn pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nakon završetka studija radila je kao vizualni unapređivač prodaje te dekorater interijera i prodajnih prostora na području Zagreba i šire. Od 2014. živi u Veloj Luci.
Zajedno sa svojim ocem, velolučkim umjetnikom Miljenkom Surjanom, u Veloj Luci izlagala je u galeriji Centra za kulturu 2005. godine nakon što je diplomirala. Tada se publici predstavila serijom modnih ilustracija nastalih za vrijeme studija.
Izradom nakita se počela baviti iz hobija koji je s vremenom prerastao u posao i to nakon što je 2011. završila Školu dizajna umjetničkog nakita pri Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Kako joj je izrada nakita od metala oduvijek bila privlačna, a tehnike izrade su joj bile nepoznate, to joj je pomoglo da realizira svoje ideje, pokaže svoj talent i realizira potrebu za stvaranjem koja je u njoj bila prisutna godinama.
Potaknuta odrastanjem u kreativnoj obitelji i završivši studij modnog dizajna, a kasnije stekavši potrebnu edukaciju za izradu nakita na Pučkom otvorenom učilištu, Maja Surjan profilirala se u dizajnericu unikatnog prepoznatljivog nakita nosivog u različitim prigodama.
Okušala se u raznim materijalima (mesing, koža, bakar, srebro, poludrago kamenje) koje spaja u unikatne narukvice, prstenje, naušnice, ogrlice, broševe. Nakit najčešće izrađuje od bakra koji kasnije posrebruje i patinira.
Među nakitom posebno se ističu upravo primjerci rađeni od posrebrenog i patiniranog bakra, kao i nakit u kojem kombinira metal i kožu. Nakit je jednostavan, može se kombinirati s najrazličitijim materijalima, od pletiva do svile, kože i lana itd. Najčešći motiv su isprepletene forme koje kombinira s kružnim oblicima, a ponekad koristi i motive stiliziranih cvjetova i leptira za koje inspiraciju pronalazi u neposrednom okolišu.
Izlaže svoje radove u galerijama i trgovinama diljem Hrvatske (Vela Luka, Korčula, Split, Trogir,Vodice, Pula, Zadar, Šibenik).
 
Kontakt:
Maja Surjan
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
MOB: 095 534 9786