U galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba „4 priče“

U četvrtak, 7. 05. 2015. u 20 sati u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba „4 priče“ temeljena na audio-vizualnom materijalu prikupljenom u dvije godine intenzivnog istraživanja nekolicine studenata  etnologije i kulturne antropologije.

Prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima se obratio ravnatelj Centra za kulturu dr. sc. Dinko Radić i pozdravio sve prisutne, a kustosice izložbe Leu Vene i Mariju Borovičkić predstavila je voditeljica galerije Rada Dragojević Ćosović.
Kustosice izložbe  predstavile su EU projekt 2WARdS Europe unutar kojeg je proizašla izložba i koji podcrtava važnost živog sjećanja kao polazišne točke promišljanja ratnih iskustava, ali ujedno i kao formata inkluzivnog aktiviranja starijih generacija.  Kustosice izložbe Lea Vene i Marija Borovičkić izložbu temelje prvenstveno na audio-vizualnom materijalu prikupljenom u dvije godine istraživanja studenata etnologije i kulturne antropologije. Vodeći se metodom otvorenog intervjua, zabilježili su nekoliko generacijski različitih intimnih ratnih narativa koje su za vrijeme trajanja projekta spontano i slojevito produbljivali, ali i razgrađivali.

Odabrani su suptilni i indirektni isječci iz četiri veoma različite životne priče Marije Novosel, Antuna Maračića, Branka Grdića i Kristine Uzelac. Činjenica je da su životna iskustva itekako bogatija od jezika na koji su gotovo isključivo svedena u pokušaju da se reprezentiraju drugima. Ipak, izložba izdvaja slikovne, zvučne i tekstualne fragmente iz njihovih priča, nastojeći zaobići stereotipna mjesta ratnih naracija, kreirajući heterogeno polje osobnih sjećanja, dokumentarnih činjenica i retrogradnih interpretacija na Drugi svjetski rat te Domovinski rat.

U petak, 8. 05. 2015. učenici Osnovne škole Vela Luka posjetili su izložbu sa svojim nastavnicima, a kustosice izložbe Lea Vene i Marija Borovičkić su ih vodile kroz postav.
Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2015. i može se pogledati  radnim danom od 8 do 15 h u galeriji Centra za kulturu Vela Luka.