U GALERIJI CENTRA ZA KULTURU VELA LUKA OTVORENA IZLOŽBA OBLICI, OBLUTCI ...“ BOJANE ŠVERTASEK"

U četvrtak, 11. 08. 2016. s početkom u 21 sat u galeriji Centra za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerija moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba renomirane hrvatske umjetnice Bojane Švertasek „Oblici, oblutci ...“.

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Vela Luka prezentiran je presjek rada Bojane Švertasek od najranijih radova nastalih početkom osamdesetih godina prošloh stoljeća pa do najnovijih djela nastalih 2016. godine.

To su ciklusi skulptura objedinjeni zajedničkim nazivom „Oblici, oblutci...“.

Naziv upućuje na srž umjetničinog interesa, a to je forma skulpture,to su organski, obli i ovalni oblici koji asociraju na zrele plodove i oblutke, ističući povezanost sa mediteranskim podnebljem. Materija keramike, ručno oblikovana glina, kroz proces pečenja prelazi u forme toplih zemljanih tonova, površina najčešće grubih, rustičnih, pokadšto ispresjecanih raspuklinama. Umjetnici je važan prostor u kojem grupira radove iste serije, postižući dinamiku kompozicije kao u slučaju ciklusa Oblici, 1981.,Kap po kap, 1988.,Piljci (Koturanje), 1989. Manje skulpture nastale 1994. pripadaju Mediteranskom ciklusu i nadahnute su Korčulom, njezinim krajolikom sa škrapama i šljunčanim žalima, i prirodnim procesima kao što su suša, očekivanje kiše, ljetni pljusak. Seriju Moji ljudi (od 2002.) čine figurine u terakoti koje su prema konceptu „globlne instalacije“ namijenjene zakopavanju na raznim mijestima širom svijeta. U ciklusu Kutije (2012.) keramiku kombinira s metalnom žicom i konopom, stvarajući složene kompozicije. Premijerno se prikazuju radovi Žedna ljeta, nastali 2016., koji označavaju koncepcijski nastavak umjetničinog interesa za formu, materiju i prostor skulpture.

Opus Bojane Švertasek obilježen je sažimanjem i apstrahiranjem forme do minimalističkih oblika, ali i snažnom asocijativnošću i povezanošću sa stvarnim mediteranskim ambijentom i njegovim mijenama. Bojanini radovi prepoznati osamdesetih godina kao iznimna skulptoralna ostvarenja u keramici, danas pripadaju samom vrhu naše umjetnosti.

Prilikom otvaranja izložbe publici se obratila organizatorica izložbe viša kustosica i voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović koja je zahvalila svim ljudima i organizacijama uključenim u realizaciju izložbe, a izložbu je otvorila muzejska savjetnica Jadranka Vinterhalter , kustosica izložbe, koja je iznimno zanimljivim govorom približila publici likovni opus Bojane Švertasek.

Izložba ostaje otvorena do 9. 09. 2016. I može se razgledati radnim danom od 8 - 15 sati i navečer od 19 - 22 sata.

FOTOGALERIJA:


Foto: Dino Cetinić

 


Ispis   E-mail