PREDAVANJE I IZLOŽBA U VELOJ LUCI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

U ponedjeljak, 18. 05. 2015. povodom Međunarodnog dana muzeja u Centru za kulturu Vela Luka održano je predavanje „Suhozidna baština istočnog Jadrana – nasljeđe na putu održivosti“ i otvorena je izložba „Suhozidni jadranski krajolici“.

 Posjetitelje je na početku pozdravila kustosica Rada Dragojević Ćosović, organizatorica događanja, koja je posjetitelje upoznala s ovogodišnjom  temom  Međunarodnog dana muzeja „Muzeji za održivo društvo“ kojom muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života - u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi.
Predavanje je održao i izložbu otvorio prof. Filip Bubalo, predsjednik udruge „4Grada-Dragodid“, koji je posjetitelje na brojnim primjerima iz prakse upoznao s djelovanjem udruge i ukazao na važnost očuvanja bogate suhozidne baštine te je iscrpno pojasnio karakteristike ovakvog načina gradnje i mogućnosti ponovnog uvođenja  tradicijskih praksi kao ekološkog i održivog načina korištenja prirodnih resursa.

Nakon predavanja prof. Filip Bubalo je pozvao posjetitelje na dijalog i razgledavanje izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 29. 05. 2015. I može se pogledati radnim danom od 8 – 15h.


FOTOGALERIJA

 


Ispis   E-mail