Održano putopisno predavanje Mateja Perkova

Koprivnički putopisac Matej Perkov je u četvrtak, 23. siječnja 2020. u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka, u sklopu obilježavanja desete godišnjice osnutka Hrvatskog planinarskog društva „Mareta“ održao predavanje o svojim najzanimljivijim ekspedicijskim pothvatima u visokom gorju Atlasa, Alpi, Kavkaza i Damavanda. Predavača je uvodno predstavio i okupljene pozdravio Frano Vlašić, član Marete.


Planinar Matej Perkov osvojio je brojne vrhove a svojim je pothvatima ostao upisan u povijesti planinarstva. Planinarenjem se bavi dugi niz godina a svoja putovanja prenosi publici preko zapaženih predavanja koja održava po Hrvatskoj kao i preko članaka koje objavljuje na raznim portalima i časopisima te izdanim knjigama. Cilj njegovog rada je promocija planinarstva kao rekreacijske aktivnosti savršene za sve dobne uzraste i profile društva.
U sklopu predavanja ispričao je brojne priče i zanimljive anegdote doživljene na svojim najvažnijim pothvatima a sve je popratio zanimljivim fotografijama tako da su se i okupljeni imali priliku virtualno popeti na najviše vrhove, pritom učeći o drugim kulturama, običajima i narodima jer kao što je i sam predavač istaknuo, planinarenje nije samo penjanje na vrhove, već je i istraživanje kulture zemlje koju posjećuješ.
Ono što Perkova čini drugačijim od ostalih planinara su usponi na visoke svjetske vrhove koje je započeo na plažama poznatih mora i oceana, a završio na visokim vrhovima. Prilikom svojih pothvata pješačio je stotine kilometara u raznim zemljama prilikom čega je steknuo iskustvo koje nadilazi klasično planinarenje i koje mu je pružilo mogućnost da na jedan specifičan način upozna ljude, krajeve, kulturu, gastronomiju i razne načine života.
Nakon predavanja publici je predstavio svoju knjigu „Želim dotaknuti nebo” koja je puna fotografija i putopisnih opisa s njegovih putovanja, a nove pothvate već marljivo priprema.

 

 

 

 

 


Ispis   E-mail