Otvorena izložba nakita i slika od žala Franice Mandić

U srijedu, 3. 7. 2019. s početkom u 21 sat u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba nakita i slika od žala velolučke umjetnice Franice Mandić. Na izložbi je na maštovit način prezentiran unikatni nakit od kaučuka i konopa i slike od žala inspirirane mahom maritimnim motivima, morem, ribarima, ribama i mačkama, a izrađene su uglavnom na plavoj podlozi na koju autorica slaže minijaturne oblutke kojima gradi svoje kompozicije.


Osim unikatnog nakita i slika, Franica Mandić u galerijskom prostoru Centra za kulturu Vela Luka postavila je i zanimljivu instalaciju za koju je koristila izložbene lutke, limenu ambalažu nekadašnje tvornice „Jadranka“ u Veloj Luci, plavu tkaninu, svoj nakit i kamene oblutke.

Otvorenje izložbe izazvalo je veliki interes posjetitelja, a ugodno druženje uz pjesmu nastavilo se do kasnih večernjih sati. Prilikom otvorenja izložbe govorila je viša kustosica Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović koja je i otvorila izložbu, posebno naglasivši doprinos Franice Mandić u promoviranju Vele Luke unikatnim predmetima inspiriranih zavičajem i knjigom „Luška ića i pića“ za koje je dobila oznaku Hrvatski otočni proizvod.

Prilikom otvorenja izložbe govorio je i ravnatelj Centra za kulturu Vela Luka dr. sc. Dinko Radić koji je istaknuo kako nastojanja da se izrađuju predmeti inspirirani zavičajem, njegovom posebnošću i osobitostima svakako treba podržati i dati im što više prostora.
Na otovrenju izložbe pjevala je velolučka klapa „Fižul“ koja je i nakon formalnog dijela programa otvorenja izvela nekoliko skladbi i svojim nastupom doprinijela pravom ljetnom ugođaju izložbe.
Na kraju izlaganja prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima se emotivnim govorom obratila Franica Mandić koja se zahvalila svim ljudima i organizacijama koje su joj pomogle u realizaciji izložbe.

 

Franica Mandić rođena Dragojević, rodila se u Splitu 28. 11. 1952. godine. U Veloj Luci živjela je do dvadesetiprve godine, a potom odlazi živjeti u Zagreb. Potreba za kreativnim izražavanjem oduvijek je prisutna u životu ove svestrane Velolučanke koja je u više navrata samostalno izradila razne scenografije, uređivala poslovne interijere i izrađivala cvjetne instalacije za hotele.
Izradom unikatnog nakita od konopa i kaučuka, bavi se još od djetinjstva, a za nakit od konopa, vonjasti kušinić tj. mirisni jastučić, dalmatinski boketić i slike od žala također je dobila oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Izlagala je u Zagrebu, Šibeniku, Skradinu, Zadru, Biogradu na moru, na manifestaciji „Otočni proizvodi u Dubrovniku" u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, u Tkonu na otoku Pašmanu i u rodnoj Veloj Luci koja joj je trajni izvor nadahnuća i stvaralačka oaza u kojoj nastaju njene maštovite kreacije. Na izložbi u galeriji Centra za kulturu Vela Luka prezentiran je autoričin unikatni nakit od konopa i kaučuka, slike od žala i nekoliko instalacija inspiriranih suvremenim zbivanjima u Veloj Luci.
Autorica je kuharice „Luška ića i pića“ koja je dobila oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda kao nematerijalno dobro. Franica Mandić 16 godina skupljala je recepte starih nona, više puta ih isprobala i na kraju sve uobličila u knjigu. U njoj su opisani običaji i tradicija Vele Luke na otoku Korčuli.


Ispis   E-mail