Predstavljeno treće izdanje kalendara "Pomorstvo Vele Luke"

U petak, 20. prosinca 2019. u galeriji Centra za kulturu Vela Luka predstavljen je kalendar naziva „Pomorstvo Vele Luke 2020“, rezultat entuzijazma i predanog rada Inicijative za promicanje i očuvanje pomorstva Vele Luke.

Program je vodila Rada Dragojević Ćosović voditeljica galerije Centra za kulturu koja je istaknula doprinos Inicijative očuvanju pomorske baštine mjesta kao i izvrsnu suradnju s Centrom za kulturu. Kalendar je predstavio Tonko Barčot, arhivist i član Inicijative za očuvanje pomorstva Vele Luke koja uspješno djeluje od 2016. godine s ciljem očuvanja, vrednovanja i promicanja velolučke pomorske baštine, a njeni aktivni članovi su Dragiša Barčot, Tonko Barčot, Ivo Žuvela, Ivo Vlašić, Dalibor Vlašić i Veselin Oreb. Inicijativa je do sada organizirala razne događaje i sudjelovala u nizu aktivnosti koji su bitno doprinijeli očuvanju kulturno-povijesne baštine Vele Luke.
 U kalendaru se nalaze stare fotografije velolučkih brodova iz obiteljskih albuma Vele Luke. O svakom je brodu prof. Barčot iznio zanimljive podatke, dotaknuvši se povijesnih okolnosti i događaja koji su utjecali na sudbine brodova, ali i njihovih obitelji koje su snažno bile vezane za svoje, mukom i trudom stečene brodove. Prigodni tekst o vezanosti otočnog čovjeka za brod i more pročitala je Petra Surjan. Na kraju se publici obratio Veselin Oreb Culan, član Inicijative, koji se zahvalio svima na podršci i pozvao svih na druženje uz bogatu Lušku trpezu. S glazbenom izvedbom program su upotpunili duo Sonja Antunović i Franko Bačić. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ispis   E-mail