U Narodnoj knjižnici Šime Vučetić virtualno obilježen Svjetski dan knjige

 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. Tim su povodom ravnateljica Narodne knjižnice Vela Luka Anita Borovina i kustosica Galerje Centra za kulturu, Rada Dragojević Ćosović putem moderne tehnologije virtualno približili pisanu riječ svim ljubiteljima čitanja.

Tako su svi ljubitelji pisane riječi došli na svoje, jer su se mogli izravno uključiti u obilježavanje Svjetskog dana knjige. Imati su priliku poslušati nekoliko pjesama u interpretaciji ravnateljice Narodne knjižnice Vela Luka, Anite Borovine koja je čitala pjesme našeg proslavljenog pjesnika Šime Vučetića, po komu je knjižnica i dobila ime. Stihove Anke Prižmić Šege interpretirala je kustosica Galerije Centra za kulturu, Rada Dragojević Ćosović.

„U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, ponukani smo ovogodišnju Noć knjige iznova osmisliti, ne odustajući pritom od ideje da je održimo – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg. A mogućnosti su i dalje brojne – na razini akcija, natječaja, inicijativa, i njihova realizacija seže ponajprije u sferu virtualnog. Vrijeme koje je pred nama idealno je za druženje s knjigom i čitanje. Iskoristite stoga svoje online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prijenose uživo i ostale mogućnosti s kojima raspolažete kako bismo jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ.“, poručila je ravnateljica Borovina.

 

Ako već niste, na linku ispod imate priliku pogledati video i virtualno uživati u ovogodišnjoj Noći muzeja

 https://www.facebook.com/RadioM.90.1Mhz/videos/246957706451949/

 

 


Ispis   E-mail