Održana 16. Noć muzeja

Centar za kulturu Vela Luka se 29. siječnja pridružio brojnim muzejima diljem Hrvatske u obilježavanju 16. Noći muzeja. Ovogodišnja se Noć muzeja održala u uvjetima prilagođenim postojećoj situaciji, prebačena u virtualni svijet s temom Zadaće muzeja u uvjetima krize.
Jedna od glavnih zadaća muzeja je edukacija i očuvanje sjećanja, a povodom 16. Noći muzeja u suradnji s Inicijativom za promicanje pomorske baštine, Centar za kulturu Vela Luka javnosti je predstavio kalendar “Pomorstvo Vele Luke 2021 – Obalna i Dalmatinska plovidba” kojim se prezentira bogata pomorska baština Vele Luke, ovaj put fokusirana na nekad uspješnu velolučku brodarsku tvrtku “Dalmatinska plovidba”.
 
Kalendar je plod rada i entuzijazma članova Inicijative za promicanje pomorske baštine Vele Luke koja je nastala 2016. godine s ciljem očuvanja, vrednovanja i promicanja velolučke pomorske baštine, a njeni aktivni članovi su Dragiša Barčot, Tonko Barčot, Ivo Žuvela, Ivo Vlašić, Dalibor Vlašić i Veselin Oreb. Iste godine u suradnji s Centrom za kulturu Vela Luka Inicijativa je organizirala veliku dokumentarnu izložbu „Pomorstvo Vele Luke“. O izložbi je snimljen prilog za HRT. Krajem 2017. godine predstavljen je kalendar za 2018. godinu, prvi u nizu kalendara s fotografijama starih velolučkih brodova koje je osmislila Inicijativa. U suradnji s njima Centar za kulturu Vela Luka uspješno je 2018. godine prezentirao zbirku drvenih maketa brodova Nedjeljka Gugića Kotarca u sklopu muzejsko-edukativne akcije „Lađa“ koja se održala u svibnju protekle godine. Zahvaljujući velikom angažmanu i entuzijazmu članova Inicijative, drveni brodovi iz zbirke Nedjeljka Gugića Kotarca su popravljeni, utvrđeno je kojem tipu broda pripada pojedini predmet zbirke, a dio vrijedne zbirke danas se stalno prezentira u prizemlju zgrade Centra za kulturu i predstavlja važan segment prezentacije i očuvanja kulturne, povijesne i umjetničke baštine Vele Luke. Od 2017. do danas Inicijativa za očuvanje pomorstva Vele Luke predstavila je još nekoliko kalendara s fotografijama starih velolučkih brodova s relevantnim podatcima i na ovaj način uvelike doprinijela očuvanju sjećanja na bogati pomorski život našeg mjesta kao i očuvanju te prezentaciji kulturne baštine Vele Luke. Kalendar Pomorstvo Vele Luke postao je zaštitni znak Inicijative i svojevrstan brend koji je tražen diljem otoka i Lijepe naše.
 
Kalendar je uz fotografsku prezentaciju predstavio član Inicijative za promicanje pomorske baštine Vele Luke prof. Tonko Barčot, a na predstavljanju kalendara se obratio i ravnatelj Centra za kulturu dr. sc. Dinko Radić kao i član Inicijative za promicanje pomorske baštine Vele Luke Veselin Oreb. 16. Noć muzeja vodila je viša kustosica Rada Dragojević Ćosović, dok su program s izvedbama pjesmama pomorske tematike uveličali Sonja Dragojević i Franko Bačić.
 
Ukoliko još niste pogledali, 16. Noć muzeja dostupna je na linku