Stigla još jedna vrijedna umjetnička donacija u Centar za kulturu Vela Luka

Centar za kulturu Vela Luka dobio je početkom tjedna još jednu vrijednu umjetničku donaciju. Prema riječima voditeljice Galerije Centra za kulturu Vela Luka  Rade Dragojević Ćosović radi se o 10 fotografija uglednog hrvatskog fotografa Borisa Cvjetanovića iz njegovog još uvijek otvorenog ciklusa “Grad”.

- Cvjetanović se već dokazao kao pažljivi i pronicljivi proučavatelj grada. Na tim se fotografijama, međutim, uopće ne pojavljuje čovjek kao ključni čimbenik grada, nego tek posljedice ili tragovi njegova postojanja i djelovanja. Te je tragove Cvjetanović do te mjere plastično uspio predstaviti da se stiče dojam kako grad kao glavni junak ne samo da ima svoj život nego da taj život teče gotovo usporedno sa životima njegovih stanovnika. O fotografskom umijeću više ne treba niti govoriti, on je, također, i iskorišten, on je djelatan i ima jasan cilj - napisao je u katalogu izložbe  Boris Greiner, grafički dizajner.

U proteklih nekoliko godina umjetnički fundus Centra za kulturu Vela Luka obogaćen je doniranim djelima renomiranih hrvatskih i stranih autora koji su izlagali u izložbenom prostoru Centra za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerije moderne i suvremene umjetnosti. Osim upravo pristiglih radova fotografa Borisa Cvjetanovića, fundus Centra za kulturu Vela Luka u posljednjih nekoliko godina obogaćen je djelima Ivana Kožarića, Antuna Maračića, Dalibora Martinisa, Pava Urbana, Nine Czegledy, Darka Fritza, Marije Grazio, Ane Elizabet i drugih.

Prema riječima voditeljice Galerije velolučkog Centra za kulturu  Rade Dragojević Ćosović, uskoro bi trebale stići i nove umjetničke donacije. Uz postojeću Međunarodnu poklon zbirku crteža, grafike i male skulpture u kojoj su i dvije skulpture engleskog kipara Henryja Moorea i koje se odnedavno stalno mogu vidjeti u Centru za kulturu Vela Luka, zatim doniranu zbirku crteža hrvatskih umjetnika iz kolekcije Marinko Sudac, polako ali sigurno formira se i zbirka suvremene umjetnosti čija baza su za sada djela renomiranih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Boris Cvjetanović (1953. Zagreb) u velolučkom Centru za kulturu izlagao je lipnju 2012. Godine u sklopu programa Galerije moderne i suvremene umjetnosti i tada se velolučkoj i široj korčulanskoj publici prezentirao izložbom „Priroda i grad“.

Njegove fotografije nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u Galeriji umjetnina Split, u Zbirci Filip Trade – Lauba, Narodnom muzeju Zadar, Hrvatskom povijesnom muzeju, u Galeriji Dante Marino Cettina Umag te u privatnim zbirkama i sada u Galeriji CZK Vela Luka.